IBM Blockchain Genişleme Planı

16.10.2018
60
A+
A-
IBM Blockchain Genişleme Planı

Birçoğumuz zaten bildiği gibi, son zamanlarda, blockchain teknolojisi yavaşça farklı endüstriyel sektörlerin içerisine dahil olmaya başladı. Bu bağlamda, ABD merkezli teknoloji devi IBM, blok zincirine dayalı ürünler ve teklifler açısından kendi adına bir isim oluşturarak önde gelen sektörel devlerden biridir.

IBM’in blockchain’e katılımı, firmanın Nesnelerin İnterneti (IoT) iş modeline bakmaya başladığı 2014 yılına kadar izlenebilir. Birkaç aylık bir araştırmadan sonra IBM, Samsung ile işbirliği yaparak, cihazların çevresiyle özerk bir şekilde etkileşime geçme olasılığını araştırdı.

Buna ek olarak, IBM ayrıca 2015 yılının başında yeni bir IoT girişimine 3 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve bu gelişen teknolojik alanın gerçek işlevsel potansiyelini optimize edeceğini duyurdu.

IBM’in, şirketin Araştırma Müdürü Arvind Krishna’nın, şirketin merkezi olmayan defterleri kullanarak (küresel orta sınıfı güçlendirmek için) blok zinciri temelli bankacılık fırsatlarını araştırmak için niyetlendiğini doğruladıktan sonra 2015 yılında başlatılan blockchain teknolojisinin dünyasına adım attı.

Proje nihayet bu yılın nisan ayına göre şekillendi ve akıllı sözleşmeleri farklı taraflar arasında (örneğin, dünya çapında büyük ödemeleri kesintisiz bir şekilde kolaylaştırmak için) işlemlerin günlüğe kaydedilmesi aracı olarak uygulayan ilk protokollerden biri oldu.

İşler bittiğinde, IBM’in Blockchain platformu tamamen işlevseldir. IBM’in dev ekibi ile birlikte geliştirilen Linux’un Hyperledger Fabric’ini kullanıyor.
Jerry Cuomo: “Küresel Finansal Bölgeyi Keşfetmeye Devam Ediyoruz”

IBM’in önemli bir yer tuttuğu bir diğer alan, bugünün gelişmekte olan dijital finans sektörüdür. IBM, Küresel Finansman platformu aracılığıyla, bankaların günlük olarak iş yükünü düzene sokmayı amaçlıyor. Bu, herhangi bir zamanda anlaşmazlıklarda 100 milyon dolardan fazla paraya neden olan bir sorun.

Resmi istatistiklere göre, IBM’in proje için tasarım kanıtı, 10 gün altında (çeşitli farklı kredilendirme ağlarında) işlem görecek olan iki yıllık değere sahip işlemlere zaten izin verdi.

IBM’in kapsamlı bir şekilde ele aldığı bir diğer alan, çeşitli niş teknolojilerine sahip şirketlerle “ortak çalışma” yapmasıdır. Sayısız ortaklığın bir sonucu olarak, IBM çok çeşitli endüstriyel sektörlerin çalışmalarını etkileyebilmiştir.

Örneğin, Haziran 2016’da IBM, şirketin tedarik konteynırlarının tedarik zincirinde akıllı sözleşmeler uygulamak için bir Fin geliştirme ajansı ile işbirliği yaptı.

Bu projenin amacı, Finlandiya, İsveç, Estonya ve Letonya’nın Baltık ülkeleri arasındaki kargo transit sürelerini azaltmaktı.

Benzer şekilde, IBM Singapur hükümeti ile bağlantılı olarak, kentte yeni blockchain tabanlı uygulamaların geliştirilmesini desteklemek için bir “Yenilik Merkezi” açtı. Son olarak, 2016 sonlarında IBM, Tokyo ve Mitsubishi Bankası ile bir araya geldi.

Söz konusu şirketler arasındaki iç işlemleri kolaylaştırmak için blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler kullanma olasılığını araştırmak. Tüm bu araştırmanın amacı, Hyperledger protokolünü kullanan taraflar arasında gerçekleşen tüm finansal işlemleri otomatik hale getirmekti.

kriptopara