İran Ekonomiyi Kripto Para ile Aşmayı Planlıyor

07.03.2021
25
A+
A-
İran Ekonomiyi Kripto Para ile Aşmayı Planlıyor

İran Stratejik Araştırmalar Merkezi, devletin kripto para birimine girmesinin aciliyetini vurgulayan ayrıntılı bir rapor yayınladı. Özel rapor, gelir üretimini artırmak için kripto para biriminin benimsenmesi ve bölgede madencilik kurulması ihtiyacını vurguluyor. Ulusun strateji düşünce bankası, sanal para birimlerinin kullanımının İran’ın uluslararası yaptırımları atlamasına ve ekonomiyi canlandırmasına yardımcı olabileceğini savundu.

Rapora göre, merkezi olmayan varlıkların benimsenmesinin, ekonominin farklı kesimlerine büyük ölçüde bir dizi finansal ve ekonomik avantaj sağlaması muhtemel. Kripto işi, ülkenin günde yaklaşık 2 Milyon Dolar ve yıllık 700 Milyon Dolar gelir geliri olarak havuza girmesine yardımcı olabilir.

Rapor, İran’ın Bitcoin işlemlerini desteklemek için işlem ücreti olarak her yıl makul miktarda 22 milyon dolar kazanacağını ortaya koydu. Rapor, madencilik firmalarının bölgede faaliyet göstermesine izin vererek, yalnızca kendisi için önemli miktarda gelir elde etmekle kalmayacak, aynı zamanda yerel halk için yeni istihdam fırsatlarını da tetikleyecektir. Madencilik süreci ağır bir güç kaynağı gerektirir ve her megawatt enerji tüketimi için yaklaşık 9 işçi istihdam edilebilir. Madencilik merkezleri teknik işçiler, mühendisler, onarım ve güvenlik için işçiler vb. İstihdam edebilir.

Merkez, günlük işlemlerde kripto para kullanımının İran’dan döviz çıkışını azaltmaya yardımcı olacağını belirtti. Bunun yerine, İranlıların Rial’e karşı kripto satın almasını sağlayabilir. Kripto yayılması, gelişmiş yabancı yatırımla birlikte teknik ve mühendislik hizmetlerinin ihracat kapasitesinin artırılmasına yardımcı olacak. Raporda, madenciliğin ülkedeki enerji sektörünün verimliliğini, tüketimini ve üretim kapasitesini artırmaya yardımcı olabileceği belirtildi. Kripto madenciliği çiftliklerinin inşası, kayıpları kapatmaya ve gazın dijital varlıklara kolayca dönüştürülmesini tetiklemeye yardımcı olacaktır.

Rapor, hükümetin İran’daki kripto para birimi işini genişletmek için esnek bir rejim izlemesi gerektiğini belirtti. Sanal para birimlerinin ‘toplu madenciliğini’ destekleyebilirler veya iyi getiri elde etmek için yerel enerji santrallerine yakın madencilik merkezleri kurabilirler. İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, felç eden finansal durumu desteklemek için ABD kaynaklı yaptırımları aşmak için çok uğraşıyor ve kripto para birimleri ekonominin canlanması için verimli bir girişim haline gelebilir.

kriptopara